SYNTHESIS – Medalie de Aur la Salonul internațional de invenții și inovații ”Traian Vuia” Timișoara

Medalie de Aur la Salonul internațional de invenții și inovații ”Traian Vuia” Timișoara, 13-15 iunie 2024

Cea de a X-a ediție a Salonului Internațional de Invenții și Inovații ”Traian Vuia” și-a deschis porțile la Palatul Administrativ al Consiliului Județean Timiș și reunește aproape 300 de invenții propuse de inventatori din țară și din străinătate precum Finlanda, Franța, Italia, Republica Moldova și multe altele.

Proiectul de licență 2023, SYNTHESIS (masterand David BOROVIC, coordonator Lect. Univ. Dr. Alexandru BUNII, machetare drd. Alexandru MIHAI, machetare Petru GRANGURE) surprinde tendințele actuale și ale viitorului apropiat în ceea ce privește importanța utilizării coerente a tehnologiei de printare 3D în încercarea de creștere a calității de producție și a spectaculozității estetice permise unui produs de serie. SYNTHESIS este o bicicletă hibridă electrică de tip Croazieră pentru persoanele adulte, prezintă un motor electric montat în butucul roții posterioare și un acumulator amplasat în cadrul bicicletei. Bicicleta se poate utiliza atât în mediul urban cât și pentru plimbări scurte de drumeție. Utilizând un sistem fără lanț, bicicleta oferă durabilitate, greutate redusă și un design simplu. Poate fi folosită în mod normal, hibrid sau complet electric, adaptându-se preferințelor utilizatorului. Prototipul a fost realizat și cu sprijinul companiei Symme3D, Timișoara.

Proiectul SYNTHESIS a fost acceptat în cadrul evenimentului național Diploma Show 2023, București și prezentat la Noaptea Cercetătorilor Europeni 2023 organizat în sediul Nokia Campus Timișoara. În cadrul Salonulului internațional de invenții și inovații ”Traian Vuia” Timișoara 13-15 iunie 2024 a obținut medalia de aur.

 “Pe anumite teme semestriale dedicate, la începutul anului 2022, în cadrul Facultății de Arte și Design din Timișoara am început să explorăm o direcție de design nouă și foarte interesantă. În calitate de designeri, cred că trebuie să deținem controlul asupra procesului de design la nivel conceptual și creativ și nedorind să fim doar martori ai unui proces automatizat am adaptat conceptele în încercarea de a profita, cel puțin de unele dintre beneficiile procesului de design generativ (forme neconvenționale, consum redus de material) printr-un proces de optimizare a topologiei din care a rezultat estetica specifică. Studenții împlicați în pregătirea proiectelor de licență au folosit această tehnică pentru a crea o volumetrie îndrăzneață, complexă, cu suprafețe spectaculos detaliate. Mai multe astfel de propuneri au fost premiate la INTERNATIONAL ART & DESIGN COMPETITION 2022 – Accademia Riaci, Florența Italia[1] și două proiecte la care au primit medalii de aur la SALONUL INTERNAŢIONAL DE INVENŢII ŞI INOVAŢII TRAIAN VUIA 2022 – Timișoara România, pentru propunerea unui limbaj estetic inovator, încorporarea de materiale sintetice, reciclate și/sau biodegradabile și utilizarea tehnologiei de imprimare 3D în creșterea calității producției și a spectaculozității estetice permise pentru producția de serie.” Lect. Univ. Dr. Alexandru BUNII

[1] INTERNATIONAL ART & DESIGN COMPETITION 2022 – Accademia Riaci, Florence Italy [Citat 08 decembrie 2022], disponibil pe internet la adresa: https://www.accademiariaci.info/compfile2022/winners/

   

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *