INTERNATIONAL ART & DESIGN COMPETITION 2021 – Accademia Riaci

Concursul internațional de design INTERNATIONAL ART & DESIGN COMPETITION 2021 organizat de Accademia Riaci, Florența – Italia, 2021 – a avut tematica MUZICA: REPREZINTĂ “MUZICA TA PREFERATĂ” SUB ORICE FORMĂ DE ARTĂ – și jurizarea conceptelor pe data de 15 mai 2021. Competiția internațională de design a reunit concepte de design pe 11 categorii: bijuterie – fabricație, design de bijuterie, accesorii vestimentare – fabricație și design, design de mobilier, design vestimentar, graphic design, design de interior, design de produs, pictură și grafică, ilustrație.

Florența, supranumită și „muzeul fără acoperiș”, este locul de naștere al Renașterii italiene. Orașul, cu care Italia modernă se mândrește ca centru de artă, a atins una dintre culmile sale între secolele XIV și XVI când au înflorit energiile creative și tehnicile artizanilor. INTERNATIONAL ART & DESIGN COMPETITION 2021 a avut loc în acest mediu minunat. Scopul competiției este de a contribui la revitalizarea și internaționalizarea întregii industrii italiene de artă, design și meșteșuguri, prin descoperirea de noi artiști, promovarea talentelor și, în același timp, promovarea studiului în străinătate, în Italia.

În acest context și-au valorificat studenții Adrian Popesc și Deiana David creativitatea și cunoștintele acumulate pe parcursul anilor de studii și au propus concepte contemporane de bijuterie și accesorii de lux, apreciate de juriul internațional.

Studentul Adrian Popesc, înmatriculat în anul III Design de Produs – Facultatea de Arte și Design – Timișoara, s-a clasat pe locul 2 în cadrul concursului internațional de design unde a propus un concept contemporan de accesoriu de lux, un ceas bijuterie (imagini atașate) – “Irgendwo im Himmel”. Studentul descrie astfel conceptul: “Muzica mea preferată, mai ales când trebuie să lucrez sau să creez ceva nou, sunt coloanele sonore de cinema. Am ales piesa „Almost Idyllic” din Many Beautiful Things. Piesa inspiră un loc plin de legende și mituri, o lume caldă, plină de viață și optimism și am tradus printr-o creație modernă, dar cu un aspect clasic. Am ales să combin ceasul mecanic cu ceasul digital, inteligent. M-am inspirat din formele clasice cărora le-am adăugat elemente naturale, totul într-o viziune oferită de tehnologia modernă. Ecranul tactil este conceput pentru a aduce mai multe funcții ceasului, de la posibilitatea de a vedea ora într-o formă digitală, la primirea notificărilor direct de pe telefon sau posibilitatea de a monitoriza pașii parcurși într-o zi. Totul este încadrat într-un mic ecran. Ceasul inteligent și ceasul mecanic sunt controlate de două butoane diferite de pe margine. […] Este un concept realizat cu mai multe programe specializate, de la CAD la sculptură / gravură. Imaginile sunt redate pentru a oferi o reprezentare atentă a produsului real. Produsul este conceput pentru a fi realizat prin imprimarea 3D a metalelor și tăierea cu laser a formelor și gravarea manuală. Materialele propuse pentru concept sunt: ​​aur roz pentru carcasă iar pentru detaliile interiore și păsări am ales să folosesc bronz și metal cu email alb. Am adăugat și cristale de 1 mm. Dimensiunile ceasului sunt: ​​diametrul 45mm și grosimea 9mm.“

 

Studenta Deiana David, înmatriculată în anul III Design de Produs – Facultatea de Arte și Design – Timișoara, s-a clasat pe locul 3 în cadrul concursului internațional de design  unde a propus un concept contemporan de bijuterie apreciat de juriul international (imagini atașate) – “Sound of Sea”

 

Studenții mentionați s-au evidențiat și în cadrul concursului internațional – Hong Kong Fei Cui Design Biennial Contest 2019 – Premiu de Merit, expoziția internatională International Ocean Art Festival 2020, au primit premii naționale și internaționale și au colaborat pe proiecte internaționale în design de bijuterie etc.

Direcția urmarită de ruta de studii Design de Produs, din cadrul specializării DESIGN (departamentul de Design și Arte Aplicate – Facultatea de Arte și Design, Timișoara) este una modernă, care se aliniază cerințelor pieței consumatoare de design și promovează utilizarea tehnologiei de ultimă generație (modelare CAD și prototipare cu ajutorul printării 3D) în formarea unor specialiști, viitori designeri și consultanți (nu simpli mestesugari). La disciplina de specialitate (Accesorii si Bijuterii) studenții au fost coordonati de domnul lector univ. dr. Alexandru Bunii.

 

Mai multe informatii: https://www.accademiariaci.info/compfile2021/winners/

Lector univ. dr. Alexandru Bunii

 

  

Leave a Reply