DIPLOMA Show 2022

DIPLOMA Show 2022 (7 – 16 octombrie), organizat de The Institute și prezentat de UniCredit Bank, propune la a IX-a ediție a festivalului evenimente de networking creativ și o expoziție dedicată noii generații de artiști, arhitecți și designeri din România.
“Prin implicarea facultăților creative, ne propunem să generăm un dialog atât între studenții din diferite domenii, cât și între facultăți, care să se dezvolte și să se transforme în parteneriate, proiecte comune, colaborări. Evenimentele și expozițiile din cadrul DIPLOMA au în vedere atragerea unui public interesat de artă și industrii creative, care poate fi un potențial angajator sau un partener al tinerilor absolvenți, organizatorii privind acest proiect ca o rampă de lansare pentru următoarea generație de creativi din România.“ (https://diplomafestival.ro/)

Anul acesta, în cadrul evenimentului DIPLOMA aflat la a IX-a ediție, “au fost înregistrate peste 450 de înscrieri de la absolvenți de la 17 specializări diferite ale Universităților din țară.“ (https://diplomafestival.ro/)
Cele mai bune 125 de lucrări selectate “ale absolvenților de la facultățile cu profil vocațional- creativ din generația 2022 vor fi prezentate între 7 și 16 octombrie la Combinatul Fondului Plastic din București. Cele mai multe înscrieri au venit și în acest an din București, urmat de Cluj Napoca, Timișoara, Iași și Oradea.

DIPLOMA Show aduce în dialog într-un spațiu expozițional comun lucrări create de absolvenți de arhitectură, arhitectură de interior și amenajări interioare, artă murală, artă grafică, artă & design textil, ceramică-sticlă-metal, design grafic, design de produs, design industrial, foto-video, modă, pedagogia artei, pictură, scenografie, sculptură, tehnologii interactive pentru artele spectacolului și media,
urbanism. Selecția finală a lucrărilor aparține unui Board Creativ format din peste 40 de profesioniști cu reputație în domeniile mai sus amintite. Așadar, printre aceștia se află galeriști, artiști, manageri culturali, arhitecți, designeri, curatori și antreprenori precum:
Adela Maria MARIUS, fondatoare Galeria Epretext // Adelina IVAN, artistă // Agnes LUKACS, designer // Alex GÂLMEANU, fotograf // Alina GAVRILĂ-BORȚUN, director de Creație Gavrilă & Asociații și Gavrilă Fashion Tellers // Andrei JECZA, fondator Galeria Jecza, cofondator Galeria Epretext // Andrei ȘERBESCU, arhitect, ADNBA // Andrei TURENICI, designer, fondator Daniel & Andrew Studio // Corvin CRISTIAN, arhitect, Corvin Cristian Studio // Cosmin NĂSUI, curator, critic de artă, manager cultural, managing partner la Năsui Collection & Gallery // Cristian RĂDUȚĂ, artist vizual, fondator Sandwich Gallery // Dan PIERȘINARU, fondator și director AUTOR, MATERIA & NOEL // Dragoș BUHAGIAR, scenograf // Dragoș MOTICA, designer și director creativ Așkia // Dragoș OLEA, artist // Elena OANCEA, cofondator & CEO Lemon Interior Design & Lemon Office Design // Eliza YOKINA, arhitect, Senior Partner Cumulus // Erika POPLICEANU, artistă // Eugen RĂDESCU, manager cultural, curator, teoretician // Florin COBUZ, arhitect, fondator Nod makerspace // Ioana CIOCAN, curator independent și Director General Pavilionul de Artă București – Art Safari // Ioana CIOLACU, fashion designer, Ioana Ciolacu Studio // Ioana STANCA, artist vizual // Irina MOSCU, artist interdisciplinar // Iuliana VÎLSAN, scenograf // Laszlo FORRAY, cofondator STRATA Gallery // Lea RASOVSZKY, artistă // Lia BIRA, designer grafic // Marian PĂLIE, stilist // Matei CÂLȚIA, curator, director Galeria Posibilă // Mihai POP, artist vizual, coordonator Galeria Plan B // Mihnea GHILDUȘ, designer de produs, fondator Dizainăr.ro, și director creativ DZNR Studio // Mirela BUCOVICEAN, fondator Molecule-F // Noemi MEILMAN, co-owner The PR Station // Olga VINTANIUC, director Fondator și Partener Kulterra Gallery // Omid GHANNADi, designer, cofondator Inside Academy
// Paula RUSU, ilustratoare și designer grafic // Radu ABRAHAM, designer de obiect // Raymond BOBAR, designer grafic și designer tipografic // Roman TOLICI, artist vizual // Roxana DRAGU, galerist, manager cultural și traducător literar // Roxana VOLOȘENIUC, editor in chief Elle Romania & Publisher Elle Romania & Elle Decoration // Sabin DUMITRIU, arhitect și designer // Sandra DEMETRESCU, curatoare, istoric de artă.“ (https://diplomafestival.ro/)

Universitățile participante sunt: Universitatea Națională de Arte din București, Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu”, Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I. L. Caragiale”,  Universitatea Politehnică din București, Universitatea de Artă și Design din Cluj, Facultatea de Arhitectură și Urbanism (Univ. Tehnică din Cluj-Napoca), Facultatea de Arhitectură „George Matei Cantacuzino” (Univ. Tehnică „Gheorghe Asachi” Iași), Universitatea Națională de Arte „George Enescu” din Iași, Facultatea de Arte și Design (Universitatea de Vest din Timișoara), Facultatea de Arhitectură și Urbanism (Universitatea Politehnică Timișoara).

În cadrul ediției 2022, pe secțiunea ceramică-sticlă-metal ce cuprinde 8 lucrări, a fost selectată și lucrarea Reflecții din trecut – o viziune contemporană a lui Petru Alin GRANGURE, absolvent al programului de licență Design de Produs din cadrul departamentului de Design și Arte Aplicate – Facultatea de Arte și Design Timișoara. Tema propusă și dezvoltată cu ajutorul coordonatorului Lect. Univ. Dr. Alexandru-Cristian BUNII și drd. Alexandru MIHAI (machetare-prototipare) “este rezultatul unei cercetări personale, în cadrul căreia observă că reactualizarea unui stil istoric presupune un proces minuțios, axat pe studierea modelelor istorice și pe alegerea elementelor comune, care funcționează ca inspirație, păstrând esențialul și eliminând structura și volumetria clasică a acestora. Explorând diferite contraste metalice, modele decorative și volumetrii diverse, artistul studiază piața modernă de bijuterii. Astfel, alege contrasul metalic, cu scopul de a aprofunda și de a pune în valoare textura generativă și volumetria acesteia, precum și proporțiile de mari dimensiuni, de actualitate, care pun în valoare modelul estetic selectat.” Petru Alin GRANGURE. Petru Alin GRANGURE s-a evidențiat pe parcursul studiilor de licență (design de produs) prin participarea activă în cadrul colaborărilor cu industria creativă, a expozițiilor și concursurilor de design iar creativitatea, talentul și disciplina profesională i-au fost recunoscute prin nominalizări și premii naționale și internaționale (Italia, România) – declară Lect. Univ. Dr. Alexandru-Cristian BUNII. Sub titlul Ce lucrări să nu ratezi la DIPLOMA Show 2022? apare și aprecierea dlui. Dan PIERȘINARU, Fondator și Director AUTOR, MATERIA & NOEL la adresa lucrării Reflecții din trecut – o viziune contemporană: ”La această ediție a Festivalului Diploma, la secțiunea Ceramică – Sticlă – Metal pe care am jurizat-o, m-am bucurat să descopăr mai multe lucrări din partea studenților care aveau ca subiect bijuteria. În acest sens, lucrarea care mi-a plăcut cel mai mult și a rămas cu mine este cea a lui Petru-Alin GRANGURE, absolvent al Facultății de Arte și Design din Timișoara. Lucrarea lui este o colecție de bijuterii care ilustrează o simbioză foarte frumoasă între bijuteria istorică, nobiliară, inspirată din stilul Carolingian, și o reinterpretare a ei într-o formă contemporană, folosind tehnici și metode moderne. Mi s-a părut o propunere coerentă și autentică, o surpriză plăcută apărută în peisajul nostru local de bijuterii.” (https://zilesinopti.ro/)

https://diplomafestival.ro/
https://diplomafestival.ro/portofolii/reflectii-din-trecut-o-viziune-contemporana
https://zilesinopti.ro/2022/10/03/diploma-show-2022-ce-lucrari-sa-vezi/

  

Leave a Reply