INTERRACOTTA 5-15 Martie 2025, Galeria Mansarda

Expoziția internațională itinerantă INTERRACOTTA, a fost găzduită de Galeria Mansarda a Facultății de Arte și Design a Universității de Vest Timișoara în perioada 5-15 martie 2025 reprezentând lucrările realizate în tabăra de creație a Centrului Terra pentru Arte Plastice și Aplicate din Kikinda, Serbia.

Studenții Facultății de Arte și Design a Universității de Vest Timișoara, au avut ocazia să practice modelajul sculptural în material ceramic, la scară mare, exersând dimensiuni monumentale cu ocazia participării  la „Campus Terra 2024” – proiect ce a reunit studenți și profesori de Arte Plastice și Aplicate, Arhitectură și alte discipline conexe, pentru a lucra și a face schimb de cunoștințe și experiențe în timpul petrecut în Terra Studio  Kikinda, Serbia.

Rezultatele obținute în această tabără  internațională, unde studenții au avut ocazia să cunoască stiluri și abordări artistice diferite, specifice culturilor din țările participante, au impresionat participanții. De peste zece ani, acest atelier de sculptură ceramică are o calitate internațională, reflectată în munca comună a profesorilor și studenților de la Academia de Arte Novi Sad și Belgrad și alte academii partenere.  În interiorul studioului Terra din Kikinda, participanții la atelierul internațional colaborează la lucrări realizate din acest material, tipic regiunii Voivodinei și fac schimb de experiențe legate de procesele artistice și educaționale desfășurate în diferite țări europene. Toată atmosfera lucrativă cu abordarea liberă a experienței de lucru, dar și de comunicare a grupelor de studenți și profesori din universități diferite a contribuit la înființarea Proiectului Expozițional itinerant denumit INTERRACOTTA, iar organizarea a fost împărțită între cele trei universități care au încheiat parteneriate de colaborare.  Academia de Arte din Novi Sad, Academia de Artă din Osijek și Facultatea de Arte si Design – UVT, s-au unit în acest proiect comun, unde lucrări selectate ale profesorilor și studenților de să fie prezentate, expuse in expozițiile oraganizate de fiecare centru universitar. Astfel, s-au adunat peste cincizeci de sculpturi din teracotă, care au fost transportate de la o galerie – la alta în cele trei țări, pe o axă transfrontalieră precum este Osijek din Croația, Novi Sad din Serbia și Timișoara din România.

Universitatea de Vest din Timișoara a fost reprezentată cu succes de studenții: Bongiu Alexandra, Haiduc Maria, Luțaru Paula, Popa Andrei, Ulici Rebeca și profesorii coordonatori și organizatori ai Proiectului Interracotta-Timișoara: conf.univ. Gloria Grati și lect.univ.Nicolae Moldovan.

De la Academia de Arte Novi Sad au participat studenții: Ana Beronja, Anđela Milutinović, Marina Ilić, Marija Kiš, Dragutin Rajković, Milica Čongradac, Nevena Stefanović, Laura Iličić și profesorii, asociatii: Slavko Živanović, Mirjana Blagojev, Igor Smiljanić, Jovan Blat. Iar de la Academia de Arte și Cultură din Osijek au participat studenți: Petra Marjanović, Tin Krupilnicki  și profesorii: Margareta Lekić, Josipa Stojanović.

Tehnica modelajului deși specific celui ceramic, în aceste condiții de ridicare la scară mare, purtând un caracter sculptural, a părut mult mai provocator pentru ambele discipline. Avansarea mult mai rapidă a realizării lucrărilor noastre s-a datorat avantajului stăpânirii acestei tehnici arhaice de modelaj ceramic, realizat liber prin ridicarea pereților formelor prin metoda sulurilor suprapuse. Un aspect interest a fost șansa studenților de a învăța unii de la alții, aceștia primind indicații și corecturi, atât de la profesorii lor, dar și de la profesorii străini și deasemenea, de la tehnicienii locului Coacerea lucrărilor în cuptoarele supradimensionate, reprezintă o experiență în sine, deoarece limitele formelor sunt mult peste cele obișnuite. Studenții noștri au fost impresionați de toată atmosfera și de abordarea liberă a experienței de lucru.

Scopul acestei activități a fost de a consolida experiența artistică a tinerilor, de a susține participarea și viziunea comună a tuturor participanților și de a-și crea noi conexiuni, viitoare colaborări. Acest lucru sporește și mai mult cooperarea regională existentă între aceste instituții și promovează teracota ca material care merită cu adevărat un loc important în practica artistică contemporană. Varietatea expresiilor din lucrări evidențiază posibilitățile diverse de lucru cu acest material, subliniind totodată importanța colaborării și a schimbului de experiență pentru dezvoltarea artei.

Expoziția s-a desfășurat în trei registre de timp și spațiu, respectiv cea organizată de Academia de Artă de la Novi Sad, la Galeria Nova a Academiei în perioada 4-13 noiembrie 2024, apoi a fost mutată la Galeria Kazamat a Centrului de Cultură a Asociației Artiștilor Plastici din Osijek Croația în 10-22 ianuarie 2025 și s-a încheiat cu succes în Galeria Mansardă a FAD UVT în 15 martie 2025.