CyberMoon: Exploring Art in the Age of Robotics

La invitația de participare în cadrul expoziției „CyberMoon: Exploring Art in the Age of Robotics” realizată de membrii echipei de robotică CyberMoon alcătuită din elevi ai colegiului Național C.D.Loga din Timișoara Facultatea de Arte și Design din cadrul Universității de Vest din Timișoara a propus o serie de lucrări și proiecte care pun „față în față creativitatea umană și ingeniozitatea tehnologică” (ziarul Timișoara, Arta în vremea roboților, 15.02.2024 – articol disponibil la adresa https://www.ziarultimisoara.ro/cultura/12429-arta-in-vremea-robotilor).

Proiectele de design de produs ale studenților înmatriculați pe programele de studii licență Design și master Design Interior și Produs propun o aliniere a modelelor de concepție și a metodelor prototipare tehnologiei existente și viitoare. „Studenții au înțeles oportunitatea de utilizare a tehnologiei căștii Unicorn Hybrid Black BCI (Brain Computer Interface) mai degrabă ca o provocare de a explora la nivel conceptual forma care va incorpora o tehnologie deosebită, interfața creier-calculator. Interfața, descrisă acestora ca o cale de comunicare directă între activitatea creierului și un dispozitiv extern, fie calculator sau un membru sintetic care înlocuiește membrul amputat, este un subiect extrem de actual și generos pentru viitoare explorări privind utilizarea și stilistica dedicată unor noi accesorii. […] Casca Unicorn Hybrid Black, pusă nouă la dispoziție pentru a cunoaște și înțelege tehnologia, detaliile, dimensiunile de lucru și poziționarea electrozilor a devenit pentru noi baza de dezvoltare a unor concepte creative, imaginate ca accesorii uzuale ce aparțin unui viitor al comunicării directe cu tehnologia care ne inconjoară. Ideea unei viitoare exploatări comerciale a trebuit tradusă intr-un format apropiat unui accesoriu vestimentar, un format care ar trebui să se indepărteze în totalitate de aspectul tehnologiei de laborator.

Propunerea husei de telefon printate 3D trebuie înțeleasă ca un efort creativ de indepărtare de estetica obiectelor de serie mare! Utilizând posibilitățile remarcabile aduse de tehnologia de printare 3D propunerile studenților trebuiau să impresioneze printr-o abordare curajoasă și creativă, o complexitate deosebită a volumetriei și detaliului suprafeței iar valoarea practică păstrată, chiar dacă sub o altă formă, așa cum este cazul conceptului regăsit în cadrul expoziției.”

– Alexandru Bunii

Proiectele Facultății de Arte și Design:
– Casca BCI 1, autor Grangure Petru-Alin, coordonator lect.univ.dr. Alexandru Cristian Bunii
– Casca BCI 2, autor Focșa Noemi, coordonator lect.univ.dr. Alexandru Cristian Bunii
– Sculptură cinetică printată 3D, autor Petru-Alin Grangure, coordonator lect.univ.dr. Alexandru Cristian Bunii, coordonator machetare drd. Alexandru Mihai
– Husă de telefon printată 3D, autor David Borovic, coordonator lect.univ.dr. Alexandru
Cristian Bunii, coordonator machetare drd. Alexandru Mihai

Colaborarea și coordonarea cu echipa de robotică CyberMoon a Colegiului Național C.D. Loga a fost realizată de către studenții FAD Maria Moga și Grangure Petru-Alin și dna. Diana Buftea.

„Cu 4 sculpturi 3D ce redefinesc sculptura în era digitală și o serie de lucrări picturale ce invită la o analiză comparativă între sensibilitatea artistică și AI, „CyberMoon” reprezintă o adevarată competiție între om și inteligența artificială. Printre exponate se numără tablouri cu inspirație din operele unor artiști precum Claude Monet sau Pablo Picasso, dar și creații proprii, toate având corespondentul lor realizat de inteligența artificială” transmit reprezentanții Muzeului Național al Banatului.

lect.univ.dr. Alexandru Cristian Bunii

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *